



"PERCEPTIONS, PREJUDICES AND EVIDENCE

- contributing to community cohesion"

Joint Conference of the Warwick University Local Authorities Research Consortium and LASE

Monday 21st and Tuesday 22nd January 2008 Scarman House Conference Centre, University of Warwick

DRAFT PROGRAMME (15th November 2007)

Sunday 20th January

8.00 p.m. Optional informal dinner for early arrivals Bed & breakfast at Scarman House

DAY ONE	MONDAY 21 ST JANUARY	
Time	Activity	Speakers
10.30 a.m. 5 mins.	Housekeeping and Welcome	Iain Roxburgh, Consortium Director
10.35 a.m. 10 mins.	Welcome and background to the Conference	Cllr. Roger Lawrence, Leader, Wolverhampton City Council & Consortium Chair
10.45 a.m. 20 mins. plus 15 mins. questions	Angela Mason will address the part played by our perceptions and misconceptions in forming our prejudices reflecting on the Report to the Cabinet Office Equalities review in 2006 by the University of Kent on Equality, Diversity and Prejudice in Britain. Angela will outline the work the IDeA is doing to develop a local evidence base on equalities and diversity.	Angela Mason, IDeA
11.20 a.m.	Tea/Coffee	
11.30 a.m. 60 mins.	Working Session 1 – Media and communications Most of our everyday perceptions of the world around us are formed by what we see and hear. Workshop session – Examine the day's news for prejudice	Chair: Cllr. Tony O'Neill, Coventry Alan Kirby, Coventry Evening Post The Refugee Council
12.30 p.m.	Lunch	
1.30 p.m. 60 mins.	Workshops: 1. Migrant Workers 2. Inter-generational	Anne Green, Institute of Employment Studies Ian Hobbs, Devon County Council Steve Jarman, Cardiff County Council
	Contingency planning/community tension assessment	Robin Tuddenham, LB Waltham Forest

2.30 p.m. 60 mins.	Young People session	Led by Young People
3.30 p.m.	Tea/Coffee	
3.45 p.m. 45 mins.	Commission for Cohesion and Integration	Keynote speaker
4.30 p.m. 10 mins.	Reflections	Professor John Mawson, Director, Local Government Centre
4.45 p.m. 60 mins.	AGM LASE AGM WULARC John Mawson Cllr. Roger Lawrence	
	BREAK	
Time TBC 60 mins.	DRINKS RECEPTION	
	DINNER followed by report of the Social Justice Policy Group on "Breakthrough Britain"	Guest Speaker: Rt. Hon. Iain Duncan Smith MP
DAY TWO	TUESDAY 22 ND JANUARY	
Time	Activity	Speakers
9.20 a.m. 10 mins.	Introduction	Cllr. Roger Lawrence
9.30 a.m. 60 mins.	Workshops: 1. Extremism	Hilary Kitchin, LGIU and case studies
	Duty on schools to promote cohesion	GSU and Wolverhampton
10.30 a.m. 45 mins.	Gillian Merron was appointed as a Cabinet Office Minister and Minister for the East Midlands in June 2007. Her departmental responsibilities include social exclusion	Gillian Merron MP – Cabinet Office Minister and Minister for the East Midlands
11.15 a.m.	Tea/Coffee	
11.30 a.m. 60 mins.	Working Session 2 - "Lies, damned lies and statistics" – getting the evidence straight	Peter Kenway, NPI
	Increasing measures, more targets and greater access to them – but what do they mean, how to interpret them accurately and use them positively?	
	Workshop	
12.30 p.m. 15 mins.	Pledging Session – What will I do differently?	Cllr. Roger Lawrence
	Each LASE/WULARC participant writes 2 pledges to bring change when back at base.	
12.45 10 mins.	Reflections and thanks	Ines Newman, PRF Professor John Mawson
1.00 p.m.	Lunch & Depart	